• Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
HomeProeverijenGall KaartContactOpeningstijdenAanbieding
Cadeau Artikelen
Vieux
Jenever
Bitters
Cognac
Likeur
Mix en Cocktail
Port en Sherry
Wijnen
Whisky
Nieuwsbrief

Whiskey

000572848_001_Whisky_Etalage.jpg

 

Whisky

Whisky is hoogstwaarschijnlijk wel de meest geliefde en geconsumeerde gedistilleerde drank ter wereld. Het is het product van een uniek samenspel van factoren: van de wijze waarop de beste grondstoffen worden geselecteerd en gedistilleerd, tot de jarenlange rijping op houten vaten.
De definitie van whisky is op zich weinig verheven: een distillaat verkregen uit het zetmeel van granen. Maar de benodigde ingrediënten, lucht, turf (peat) en water, zijn overal anders van karakter. Zo krijgt iedere whisky, natuurlijk ook onder invloed van de maker, zijn eigen persoonlijkheid.

Er zijn vele soorten whisky’s, die altijd verbonden zijn met een bepaald land of een bepaalde streek. Vaak kun je aan de geur en smaak van een whisky bepalen waar deze vandaan komt. De meeste whisky’s die geproduceerd worden, zijn blended whisky’s. Een blended whisky bestaat uit een grain whisky (een whiskey op basis van verschillende ongemoute graansoorten, meestal maïs en nooit gerst) met vaak meerdere malt whisky’s (whisky’s die voor 100% van gemoute gerst zijn gemaakt). Een single malt whisky mag alleen zo heten als de whisky afkomstig is van één disitilleerderij. Sommige single malts komen uit één jaar van distillatie: de vintage malts. Naast single malts zijn er ook pure of vatted malt whisky’s: deze zijn samengesteld uit single malts van verschillende distilleerderijen. Tegenwoordig worden deze whisky’s vaak blended malt whisky’s genoemd. Canadese whisky’s en Amerikaanse whiskey’s zijn veelal blends van grain whisky en rye whisky (whisky op basis van rogge).

Internationale verschillen

Het productieproces van whisky is over de hele wereld vrijwel identiek. Toch zijn er per land grote verschillen in het eindresultaat. Dat heeft onder andere te maken met variaties in de ingrediënten, de stooktechniek, de rijping op vat en de omgeving en ligging van de distilleerderij. De Schotten drogen hun gerstemout op traditionele wijze boven een turfvuur, wat zorgt voor een rokerig en ‘turfig’ (peated) aroma. In Ierland drogen ze de gerstemout op dichte vloeren, zodat er geen rooksmaak intrekt. Ook gebruiken de Ieren gedeeltelijk ongemoute gerst, waardoor de whiskey 3 keer gedistilleerd moet worden. Ierse whiskey krijgt hierdoor een elegant, verfijnd en vrij zacht karakter.

Grain whisky's en alle Amerikaanse soorten worden gemaakt via continue distillatie in de zogenaamde patent still, het kolommendistilleertoestel. Bourbon moet voor meer dan de helft uit maïs bestaan en bevat daarnaast vooral rogge in plaats van gerst. Daardoor ontstaat een ietwat zoetige smaak. De Canadezen gebruiken ook veel rogge. Dat maakt Canadese whisky wat neutraler van karakter, maar ook verfijnd.

Naast de klassieke whiskygebieden worden er op steeds meer plaatsen in de wereld whisky gestookt. Zo komen er tegenwoordig bijvoorbeeld malt whisky’s van topkwaliteit uit Japan, die zo uit de Schotse Hooglanden lijken te komen.
 

Laatst aangepast (donderdag, 28 maart 2013 12:52)