• Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
  • Gall en Gall Martin Velthoen
HomeProeverijenGall KaartContactOpeningstijdenAanbieding
Cadeau Artikelen
Vieux
Jenever
Bitters
Cognac
Likeur
Mix en Cocktail
Port en Sherry
Wijnen
Dessert Wijn
Mousserende Wijn
Rode Wijn
Rosé Wijn
Witte Wijn
Whisky
Nieuwsbrief

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden. Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt ook wel Blanc de blancs genoemd. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras. Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn kan een groene zweem vertonen. Bij oudering van de wijn zal de kleur ook veranderen. Variaties van nagenoeg blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruin worden als “witte wijn” aangemerkt.

Er zijn vele typen witte wijn. De smaak wordt vaak aangeduid met droog voor wijnen met weinig suiker tot zoet als er veel suiker in zit.

§                     Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker.
Een typische “kurkdroge wijn” is bijvoorbeeld een Franse Muscadet. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte Bourgogne kunnen zijn.
Op etiketten staat soms de term “sec” of “dry”. In Duitstalige landen “Trocken”.

§                     Een halfdroge wijn heeft nog wel enige restsuiker. Wat veel mensen bij droge wijn als “zuur” wordt ervaren is hier vaak enigszins verzacht.
Een aanduiding op het etiket kan “Demi sec” zijn. In Duitstalige landen heet dat “Halbtrocken” of “Feinherb”.

§                     Zoete wijnen worden vaak - onterecht - dessertwijnen genoemd. Zoete wijnen hebben veel gastronomische mogelijkheden. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld perfect bij een paté passen. Zoete witte wijn is tevens populair onder jongeren en studenten.
Er zijn twee vinificatie methoden mogelijk.

1.     De most van druiven met een hoog suikergehalte stopt het gistingsproces voordat alle aanwezige suiker in alcohol is omgezet. Voorbeelden: Sauternes of Icewine.

2.     De gisting van de most wordt gestopt door er wijnalcohol aan toe te voegen. Door deze mutage worden de gistcellen gedood waardoor niet alle suiker kan worden vergist. Dit zijn de zogenaamde versterkte wijnen. Bijvoorbeeld: (witte)Port, Muscat Rivesaltes en Beaumes-de-Venise.

Een mousserende (witte)wijn is wijn waarbij de koolzuur van de tweede gisting in de wijn is achtergebleven.

 

 flessen.jpg